فروش ویژه به مناسبت عید نوروز تا تاریخ 1404/01/10 کد تخفیف:

نگاه کردن به مانیتور ضرر دارد؟

ضرر نگاه کردن به مانیتور

موضوعاتی که در این مطلب می خوانید:

آیا نگاه به مانیتور ضررآور است؟ آیا استفاده از صفحه نمایش بزرگ برای چشم‌ها مخرب است؟ البته که نور صادره از مانیتورها و انواع صفحه‌نمایش‌ها ممکن است برای سلامت چشم‌های ما آسیب‌زا باشد. اما در دنیای دیجیتال امروز، چه انتظاراتی از ما دارید؟

وقتی شب می‌رسد، به جای خواب، به موبایل یا تبلت می‌چسبیم و یا ویدیو تماشا می‌کنیم. صبح که می‌آید، به مانیتور می‌نگریم و تا ظهر درگیر کارهای روزانه خود می‌شویم. عصر نیز با باز کردن برنامه‌های مورد علاقه یا پیگیری تیم‌های مورد علاقه، به نمایشگر مانیتور متصل می‌شویم. حتی در اوقات آخر هفته، شاید قصد داریم تمام قسمت‌های فصل جدید سریال محبوبمان را تماشا کنیم یا بازی‌هایی را با پلی‌استیشن انجام دهیم. این آسیب فقط برای بزرگ‌ترها نیست؛ بچه‌ها نیز در دنیای دیجیتال مدرن، وقت زیادی را پشت تلویزیون، تبلت و کامپیوتر می‌گذرانند.

با این توصیفات، اگر چشمان ما هنوز هم به سلامتی خود ادامه دهند، چرا باید نگران باشیم؟ ما در اینجا به بررسی عوارض جدی نگاه کردن به مانیتور برای چشمان می‌پردازیم. اگر شما نیز مدت زیادی را پشت صفحه‌های نمایش گذرانده و به عبارتی Screen time زیادی دارید، این موضوع را جدی بگیرید و مطالعه ادامه مقاله را در نظر بگیرید.

نگاه کردن به مانیتور چه بلایی سر چشم‌ها می‌آورد؟

زندگی در دنیای امروز به نحوی تغییر یافته است که اکثر افراد حداقل چند ساعت از روز خود را در پیگیری محتواهای مختلف از طریق گوشی یا لپ تاپ خود سپری می‌کنند. این امر به این دلیل است که اکثر فعالیت‌ها از کارهای بانکی گرفته تا برقراری ارتباط با خانواده و حتی انجام وظایف شغف‌انگیز خود، به این وسایل نیازمند است. اغلب افراد بزرگسال بیش از ۸ ساعت از روز خود را در حال تماشا و تعامل با نمایشگرها می‌گذرانند. این نگاه مداوم می‌تواند عواقبی را در طولانی مدت به دنبال داشته باشد. تحقیقات نیز نشان می‌دهد که کودکان زیر ۱۵ سال که بیش از حد معینی در روز به نمایشگر نگاه می‌کنند، تفاوت‌هایی در بخش‌هایی از مغزشان دارند نسبت به کسانی که این کار را کمتر انجام می‌دهند.

آیا واقعاً مانیتورها و نمایشگرها به مغز و بدن ما آسیب می‌زنند؟

خستگی چشم: ناشی از استفاده زیاد، چشم‌ها خسته می‌شوند و این ممکن است باعث سردرد، دوبینی، و کاهش تمرکز شود.

خشک شدن چشم‌ها: در زمانی که به نمایشگرها مشغول هستیم، پلک زدن کمتر می‌شود که موجب خشک شدن چشم‌ها و کاهش دید می‌شود.

افت انعطاف‌پذیری فوکوس چشم‌ها: استفاده طولانی‌مدت از نمایشگرها می‌تواند باعث افت توانایی چشم‌ها در فوکوس کردن بر روی اشیاء مختلف شود.

نزدیک‌بینی در کودکان: برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که کودکانی که زیاد به نمایشگرها خیره می‌شوند، ممکن است با مشکلات نزدیک‌بینی روبرو شوند.

آسیب به شبکیه چشم: نور آبی تولیدشده توسط نمایشگرها می‌تواند به سلول‌های حساس به نور در شبکیه چشم آسیب برساند و در نتیجه به از دست رفتن بینایی منجر شود.

بله، در دنیای دیجیتالی که زندگی می‌کنیم، اما بدن ما برای تمام وقت خود را با نمایشگرها سپری کند، ساخته نشده است. متوسط افراد که با کامپیوتر کار می‌کنند، بیش از ۵۸٪ از آن‌ها از سندروم دید کامپیوتری یا CVS رنج می‌برند.

سندروم دید کامپیوتری یا CVS و عوارض آن

سندروم دید کامپیوتری یا CVS و عوارض آن

صفحه نمایش بزرگ ممکن است به چشمان شما آسیب بزند و خطرات جدی خیره شدن به مانیتور برای چشمان را افزایش دهد. سندروم بینایی کامپیوتری ناشی از خستگی چشم دیجیتال به علت تماشای مداوم موبایل، تبلت، تلویزیون و کامپیوتر ایجاد می‌شود. این مشکل به دلیل تمرکز عضلات چشم بر روی نقطه‌ای خاص و حرکت مکرر چپ و راست در شعاع محدودی ایجاد می‌شود. این تمرکز گاهی باعث فراموشی حرکت پلک می‌شود و فاصله نزدیکی که با مانیتور حاصل می‌شود، معمولاً کمتر از نیم‌متر است. عوارض CVS شامل فشار چشم، تار شدن دید، سردرد، خشکی چشم، و ناراحتی گردن و کمر می‌شوند.

اگر شما روزانه حداقل ۵ ساعت به مانیتور نگاه می‌کنید، احتمالاً به یک یا چند علامت از این عوارض مبتلا هستید. برای برخی افراد، به خصوص کسانی که مبتلا به میگرن هستند، این عوارض می‌توانند شدت بیشتری داشته باشند. این مسائل نشانگر جدی بودن مشکلات ناشی از نگاه طولانی به مانیتور هستند.

اگر شغل یا فعالیت شما نیازمند تماشای مانیتور برای مدت طولانی است، باید اقداماتی برای جلوگیری از فشار چشم انجام دهید. این اقدامات می‌تواند به شما کمک کند تا از عوارض CVS کاسته یا جلوگیری کنید.

عوامل تاثیرگذار در ابتلا به سندروم بینایی کامپیوتری

  • نورپردازی ضعیف محیط
  • زل زدن بدون پلک زدن به نمایشگر دیجیتالی
  • صندلی بد یا نشستن نادرست روی صندلی
  • فاصله کم با مانیتور
  • تنظیم نبودن نور مانیتور
  • مشکلات بینایی قبلی

۱۱ گام برای جلوگیری از آسیب مانیتور به چشم

جلوگیری از آسیب مانیتور به چشم

۱. مانیتور کامپیوتر را در ارتفاعی تنظیم کنید که مستقیماً جلوی چشم‌هایتان باشد. مانیتور بالاتر باید در یک خط مستقیم با چشمان شما باشد و فاصله آن از شما حداقل نیم متر باشد.

۲. مانیتورهای جدید قابل تنظیم هستند. کمی مانیتور را به عقب بکشید (حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر). این کار باعث کاهش فشار بر ماهیچه‌های چشمی می‌شود و به حدودی از نور سقف به مانیتور جلوگیری می‌کند.

۳. نور و روشنایی اتاق و مانیتور را تنظیم کنید. پرده‌ها را طوری تنظیم کنید که نور مستقیم به مانیتور نرسد. این کار به خوبی از خستگی چشم جلوگیری می‌کند.

۴. مانیتور را تمیز نگه دارید تا گرد و خاک روی آن جمع نشود. این ممکن است باعث تیرگی دید شما شود و به طبع، باعث اذیت چشم‌ها شود.

۵. از دستگاه‌های بخور یا مرطوب‌کننده هوا در اتاق استفاده کنید تا هوا خشک نشود. در طول روز، از اشک مصنوعی استفاده کنید، به‌ویژه اگر زیاد به مانیتور نگاه می‌کنید.

۶. پلک بزنید. با وجود این که این عمل به طور خودکار انجام می‌شود، اما بسیاری از افراد وقتی با کامپیوتر کار می‌کنند، خیره می‌شوند و کمتر بپلکیدند. بپلکیدن به تمیز شدن چشم کمک می‌کند و یکی از اقداماتی است که باید حتماً انجام دهید.

۷. از قانون ۲۰-۲۰-۲۰ پیروی کنید. هر ۲۰ دقیقه، به مدت ۲۰ ثانیه به چشمانتان استراحت دهید و به یک شی در فاصله ۲۰ فوتی (۶ متری) از شما نگاه کنید.

۸. از عینک‌های ضد اشعه آبی استفاده کنید. نور آبی که از کامپیوتر منتشر می‌شود، برای چشمان بسیار مضر است. عینک‌های ضد اشعه آبی می‌توانند تاثیر این نور را به خوبی کاهش دهند.

۹. به خرید مانیتور مناسب اقدام کنید. برخی از مانیتورها از ابتدا کمترین مقدار نور آبی را تولید می‌کنند و به چشم‌ها کمتر آسیب می‌رسانند، مثلاً مانیتورهای Eye Care ایسوس که تا ۷۰ درصد کمترین نور آبی را تولید می‌کنند و گزینه‌های جذابی برای سلامت چشم هستند.

۱۰. سلامت چشم‌های خود را هر سال بررسی کنید. به طور کلی باید هر سال سلامت چشم‌های خود را بررسی کنید، به‌خصوص اگر زیاد با کامپیوتر یا لپ‌تاپ کار می‌کنید.

۱۱. از حالت تاریک مود استفاده کنید. این ویژگی در اکثر سیستم‌های عامل وجود دارد و باعث کاهش فشار بر چشم‌ها و کاهش خستگی می‌شود.

جمع بندی

در این مطلب به ضررهای مانیتورها پرداختیم و همچنین راه‌هایی برای جلوگیری از بروز مشکل را نیز شرح دادیم. در نظر داشته باشید که استفاده طولانی مدت از مانیتورها برای کودکان بیشتر از افراد بزرگ سال ضرر دارد و در صورت امکان حتما به طور کامل بر میزان تایم استفاده کودک از مانیتورها نظارت داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *