دستیابی به عملکرد بینظیر با اورکلاک AMD Radeon 780M iGPU
بله، البته. الیهی چیزی که ممکن است شما بدانید، APUهای دسکتاپ Ryzen 8000G شرکت AMD دارای سریعترین iGPU روی کره زمین هستند. با این حال، SkatterBencher با انجام اورکلاک دستی توانسته است این تراشه RDNA 3 را حتی سریعتر کند و عملکرد گرافیکی آن را به شکل چشمگیری تا بیشاز ۶۰ درصد افزایش دهد. اما باید توجه داشت که این افزایش عملکرد با مصرف توان بسیار زیادی همراه بوده است.
احتمالاً جالب باشد که بدانید iGPU Radeon 780M، که سریعترین iGPU دسکتاپ AMD است، برای پردازنده Ryzen 8700G به کار رفته و با اورکلاک به فرکانس ۳۳۰۰ مگاهرتز رسیده و تا ۱۷۷ وات برق مصرف میکند.
واجب به ذکر است که AMD Radeon 780M iGPU یک محصول گرافیکی یکپارچه جدید نیست. این تراشهها از حدود یک سال پیش و با عرضه اولیه در پردازندههای لپتاپ Phoenix Ryzen 7040 در دسترس هستند. iGPU برای لپتاپهای دارای Hawk Point Ryzen 8040 با اولین محصولات ارسال شده در این ماه بهروزرسانی شد و همچنین چند هفته قبل با خانواده AMD Ryzen 8000G APU روی پلتفرم AM5 رونمایی شد.
بررسیها نشان میدهند که iGPU AMD Radeon 780M برای سیستمهای دسکتاپ گزینه گرافیکی پایین رده خوب برای سازندگان PCهای مقرونبهصرفه محسوب میشود و عملکرد آن مطابق با برخی از محبوبترین کارتهای گرافیک پایین رده مانند GTX 1650 است که اورکلاک کردن، آن را به نزدیکی نسخه GTX 1650 Ti میرساند. با این حال، نتایج اورکلاک افراطی در حال حاضر توسط SkatterBencher منتشر شده که نشان دهنده قابلیتهای عملکرد کاملی است که میتوان با این تراشه به دست آورد و باید گفت که این نتایج بسیار جالب توجه هستند.
افزایش عملکرد iGPU AMD Radeon 780M با اورکلاک بر روی APU Ryzen 8700G
برای تعیین پایه، ابتدا iGPU AMD Radeon 780M با تنظیمات استاندارد مورد آزمایش قرار گرفت و به سرعت ۲۸۸۱ مگاهرتز با حداکثر توان ۴۹.۸ وات دستیافت. این مقدار تقریباً همان عملکردی است که بیشتر کاربران APU AMD Ryzen 7 8700G در حالت پیشفرض از چیپ خود به دست میآورند. برای افزایش سرعت چیپ، ابتدا اقدام به فعالسازی حالتهای XPM (DDR5-6400) و PBO 2 شد، که به iGPU کمک میکند با سرعت حداکثر ۲۹۰۳ مگاهرتز (۱.۰۶۳ ولت) و توان گرافیکی حداکثر ASIC 68.5 وات در آزمون استرس ۳DMark، و سرعت ۲۸۸۲ مگاهرتز (۱.۱۴۱ ولت) با مصرف بیشینه ۱۳۸.۴ وات در OCCT، کمی برتری کسب کند. این تغییرات به تراشه این امکان را میدهد که حداکثر افزایش عملکرد را به نسبت ۲۶.۳ درصدی به دست آورد.
تنظیم دستی و ارتقاء نتایج آزمونهای استرس و بنچمارک
روش دوم اورکلاکینگ این است که PBO 2 را به صورت دستی تنظیم کنیم تا به عملکرد بالاتری در ولتاژ چیپ منجر شود که باعث رسیدن به سرعت بالای ۳۰۹۹ مگاهرتز (۱.۲۰۰ ولت) و توان گرافیکی بالای ۸۲.۶ وات در آزمون استرس ۳DMark و دستیابی به سرعت ۳۰۵۳ مگاهرتز (۱.۲۰۰ ولت) و توان گرافیکی بالای ۱۵۹.۰ وات در آزمون استرس OCCT شد. این منجر به ارتقا عملکرد ۲۸.۹ درصدی در بنچمارکهای بازی مانند Tomb Raider با رزولوشن ۱۰۸۰p شد.
سومین روش اورکلاک، اورکلاک دستی تراشه با تنظیم FCLK، UCLK، MCLK و GFXCLK بود. FCLK روی ۲۵۰۰ مگاهرتز، MCLK روی ۳۴۰۰ مگاهرتز (DDR5-6800) و UCLK روی ۱۷۰۰ مگاهرتز تنظیم شد. کلاک گرافیکی به صورت دستی تنظیم شد تا به حداکثر ساعت ۳۱۳۱ مگاهرتز (۱.۲۰۰ ولت) و حداکثر توان ۸۴.۴ وات در تست استرس ۳DMark و حداکثر کلاک ۳۰۸۶ مگاهرتز با حداکثر توان ۱۵۵.۶ وات در تست استرس OCCT دست یابد. این تراشه تا ۳۹.۰۹ درصد عملکرد را در همان تستها ارائه کرده بود، اما اورکلاک دستی تراشه نیز عملکرد هوش مصنوعی آن را با حاشیه قابل توجهی افزایش داد.
افزایش عملکرد با بهرهبرداری از تنظیم حافظه DDR5: افزایش ۳۷.۷۵ درصدی در عملکرد و ۶۱.۱۴ درصد در آزمون Furmark
مرحله بعدی اورکلاک کردن خود پردازنده با کلاک GFX روی ۳۱۵۰ مگاهرتز بود. این روش نتایج مشابهی با روش اورکلاکینگ قبلی داشته است و تنها با افزایش بسیار کمی در عملکرد (حدود ۵ درصد) همراه بوده است. آخرین تکنیک اورکلاک، با یک تنظیم ساده حافظه (memory tune) با ماژولهای DDR5 تنظیم شده با ۷۸۰۰ MT/s و زمانبندیهای بهبود یافته، مورد آزمایش قرار گرفت. این تغییرات منجر به بزرگترین افزایش عملکرد شده است، با میانگین افزایش بیش از ۳۷.۷۵ درصد نسبت به حالت اولیه و افزایش بیش از ۶۱.۱۴ درصد در آزمونهایی مانند Furmark در رزولوشن ۱۰۸۰p. به گفته اورکلاکر، این حافظه سریعتر نیست که عملکرد را بهبود میبخشد، بلکه زمانبندی دقیقتر آن است که به iGPU کمک میکند زمان دسترسی بهتری داشته باشد.
به طور کلی، این نشان میدهد که از اورکلاک و تنظیم iGPU RDNA 3 Radeon که در APU های جدید پردازندههای Ryzen 8000G شرکت AMD استفاده میشود، چیزهای زیادی به دست میآید. حافظه سریعتر بزرگترین جهش عملکرد را به همراه دارد، به علاوه میتوانیم امیدوار باشیم که گزینههای بهتری با پهنای باند بیشتر با APUهای نسل جدید ببینیم.
دیدگاهتان را بنویسید